BIO [RO]

Alexandru Nagy este actor, regizor și tenor.

Născut în Cluj-Napoca în 1990, într-o familie de artiști, începe formarea muzicală la vârsta de 6 ani prin studiul pianului.

Din 1996, își petrece majoritatea copilăriei în Opera Națională din București, participând la spectacole și repetiții în cadrul Corului de Copii.

Colaborează de mic cu Televiziunea Română dar și cu alte televiziuni și radiouri ca prezentator sau traducător interpret Engleză-Română în mai multe emisiuni și programe dedicate copiilor.

În perioada liceului fondează Trupa de Teatru “ArCa LuI nOe”, cu filiale în Brașov și Cluj-Napoca, alături de care evoluează atât ca actor, regizor cât și ca director artistic, fiind distins cu peste 30 de premii la festivaluri din întreaga țară.

Licențiat în Artele Spectacolului – Teatru – Arta Actorului la UNATC în 2012 (clasa prof. Doru Ana, Valeria Sitaru, Vlad Logigan).

Din 2011 este Director Artistic Fondator al Teatrului Independenților Profesioniști, un teatru nomad care promovează artiștii independenți.

Master of Arts in Theatre Directing la East 15 Acting School, University of Essex în 2013 (prof. Anthony Clark).

Debutul în operă îl realizează în 2013 cu rolul titular din “Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini la Opera Lyrica din Oxford, UK.

Master în Canto Clasic la Facultatea de Interpretare Muzicală a UNMB (prof. Silvia Voinea) – 2023

Roluri în teatru: O piesă deșănțată10 pentru New YorkPeretele și Două liniuțe de/regia Lia Bugnar, Konkurs după Alexander Galin, regia Emanuel Pârvu la Teatrul Metropolis. Buzunarul cu pâine de Matei Vișniec, regia Alex. Bogdan și Aeroport de Ștefan Caraman în regie proprie.

A fost asistent de regie al Maeștrilor: Horațiu Mălăele, Victor Ioan Frunză, Anthony Clark, David Gothard, Mick Davis, Giancarlo del Monaco, Mario de Carlo, Christian Badea, Gábor Tompa.

A regizat în teatru: Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din BosniaOmul pubelăCabaretul cuvintelor; Șobolanul rege; În doi; Teatru vag de Matei Vișniec; Tabloul și Jocul de-a măcelul de Eugène Ionesco; Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett; Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu; Crize de Mihai Ignat; Malaga de Lukas Bärfuss; Starshitting de Jean-Lorin Sterian; non-stop după Alina Nelega; CASTING colaj de teatru contemporan & Shakespeare; Fapte bune de Sebastian Ungureanu; Ego sum Ovidius de Ana Maria Nistor; Magistrala 5 după Cormac McCarthy; AeroportȘase comedii ușoare pentru oameni triști și M&M de Ștefan Caraman; Marina și Ulay de Edith Negulici; Rosmersholm după Henrik Ibsen; O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale;

În Septembrie 2013 regizează “Il Tabarro” de Giacomo Puccini și în Noiembrie 2018 opereta “Contesa Maritza” de Emmerich Kàlmàn la Opera Brașov.

Din 2018 este Director Artistic Fondator al Performance Delivery, un colectiv independent de performance itinerant în spații neconvenționale.

În 2018 joacă un rol important (Mitu) în lungmetrajul Moon Hotel Kabul, regia: Anca Damian, premiat pentru “Cea mai bună regie” la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

În 2018 este distins cu Premiul pentru Regie la UNDERCLOUD Festival de Teatru Independent pentru producția din mașină ”ÎN DOI” de Matei Vișniec.

Tot în 2018 este distins cu Premiul Președintelui UCIN pentru performanța actoricească din filmul Moon Hotel Kabul.

Nominalizat la Gala Premiilor GOPO 2019 pentru Cel mai bun actor secundar și Mențiunea Specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban la TIFF 2019.

Între 2018 și 2022 ca asistent de regie al Operei Naționale București lucrează cu regizori, coregrafi și scenografi importanți în reluarea sau realizarea spectacolelor: “Otello” de Giuseppe Verdi (R: Giancarlo del Monaco); “Nabucco” de Giuseppe Verdi (R: Hero Lupescu); “Aida” de Giuseppe Verdi (R: Plamen Kartaloff); “Oedipe” de George Enescu (R: Valentina Carrasco); “Il Trovatore” de Giuseppe Verdi (R: Mario de Carlo); “Hansel și Gretel” de Engelbert Humperdinck (R: Anda Tăbăcaru); “Turandot” de Giacomo Puccini (R: Mario de Carlo); “Carmina Burana” de Carl Orff (Coregrafia: Davide Bombana); “Doamna cu cățelul” de Livia Teodorescu Ciocănea – premiera absolută (R: Alexander Hausvater); “Carmen” de Georges Bizet (R: Marina Emandi Tiron); “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini (R: Jean Rânzescu); ”La clemenza di Tito” de Wolfgang Amadeus Mozart (R: Gábor Tompa).

În Iunie 2021 debutează în dublă ipostază (tenor și regizor) pe scena Conservatorului din București, cu rolul Rodolfo din “La Bohème” de Giacomo Puccini în cadrul clasei de operă condusă de domnul profesor Daniel Prallea.

În Decembrie 2021 regizează opereta “Sânge Vienez” de Johann Strauss II la Opera Națională Română Iași.

În August 2022 participă, ca tenor, la ultimul MASTERCLASS susținut de soprana Mariana Nicolesco la Brăila.

În Septembrie 2022 realizează adaptarea pentru turneu a spectacolului “Rigoletto” de Giuseppe Verdi (R: Stephen Barlow) și “Crai Nou” de Ciprian Porumbescu (R: Răzvan Ioan Dincă)

Semnează conceptul regizoral pentru un număr impresionant de Gale și Concerte Extraordinare pe scena Operei Naționale București.

În Noiembrie 2022 regizează un spectacol coupè “Povestea Iei” de Dan Dediu (premiera absolută) prezentat de orchestra și baletul Operei Naționale București (coregrafia: Gigi Căciuleanu, scenografia: Viorica Petrovici) pe scena mare a UNESCO – Paris, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de diplomație Românească.

Din Noiembrie 2022 este Regizor al Operei Naționale București.

În Decembrie 2022 semneazã regia spectacolului “O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale pentru Compania de Teatru Concordia.

În Ianuarie 2023 începe să lucreze în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical “Ludovic Spiess” / #SEASM, alături de noua generație de artiști lirici sub forma unor ateliere de actorie și regie pe baza operei “La Traviata” de Giuseppe Verdi într-un parteneriat strategic cu UNATC și UNMB.

Alături de echipa #SEASM realizează în luna mai și iunie două producții itinerante: ,,OPERA VIE” și ,,OPERA LABIRINT”.

Din Martie 2023 face parte din distribuția celebrului muzical “Fantoma de la Operă” interpretându-l pe Reyer – maestrul corepetitor din spectacolul-fenomen montat de regizorul Răzvan Ioan Dincă la Opera Națională București.

În Iunie 2023 debutează cu rolul Nemorino din ,,Elixirul Dragostei” de Gaetano Donizetti în cadrul clasei de operă condusă de profesorul  Daniel Prallea – Blaga.

În Iulie 2023 debutează ca regizor, pe scena mare a Operei Naționale București cu dipticul ,,La Piață x Revuluția” de Mihail Jora și Adrian Iorgulescu, coregrafia: Sandra Mavhima, scenografia: Andreea Koch – primul spectacol de operă și balet din România realizat din materiale reciclate.

Pe 15 August 2023 este invitat ca reprezentant de onoare al Asociației Românilor din Italia și InfoCons să interpreteze Imnul României pe Arena di Verona la deschiderea Campionatului European de Volei Feminin.

Pe 23 Septembrie realizează alături de membrii #SEASM, corul, baletul, soliștii și orchestra Operei Naționale București, a XIII-a ediție a spectacolului în aer liber ”PROMENADA OPEREI”.

În Octombrie, Noiembrie și Decembrie 2023 realizează alături de membrii #SEASM reprezentații succesive cu ”OPERA VIE” și ”OPERA HALLOWEEN” dar și un Masterclass și o Gală de Operă Franceză alături de pianistul Denis Dubois și soprana Michaela Mingheraș cât și ”Ziua României la Operă” – alături de UCMR-ADA și InfoCons, un concert de arii și lied-uri din creația românească.

A doua premieră pe scena mare a Operei Naționale pe 4 Decembrie 2023 când realizează împreună cu soliștii Studioului Experimental, Centrul Cultural ”Ștefan Iordache” al Sectorului 5, Asociația Culturală ”Gioielli Sonori”, Catena și Fildas, eColectare, Remat Holding, InfoCons, Asociația MUZE și echipa #SEASM proiectul DescOperă LA TRAVIATA de Giuseppe Verdi,  Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor: Daniel Jinga. Producția a fost reprezentată cu succes la Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Alba-Iulia și continuă să emoționeze publicul din întreaga țară.

În Ianuarie 2024, la invitația Asociației Românilor din Italia să interpreteze celebra piesă a lui Lucio Dalla ”CARUSO” la cea de-a 29-a ediție a ”Concerto dell’Epifania” la Mostre d’Oltremare din Napoli.

În prezent joacă în spectacolul ”MASTER CLASS” de Terrence McNally, alături de celebra actriță Oana Pellea, în regia lui Laurențiu Rusescu, o co producție a Operei Naționale București și Wonder Theatre.

Din Iulie 2024 este doctorand la Universitatea Națională de Muzică București, pe tema ”Metoda Actorului de Operă”, sub îndrumarea compozitorului prof. univ. dr. habil Adrian Iorgulescu.

Următoarele proiecte includ: în operă – Gianni Schicchi și La Bohème de Giacomo Puccini și în teatru – Visul unei nopți de vară de William Shakespeare.